הנה שי מקורי לחג: ארגון "חסדי נעמי", העוסק כל השנה באיסוף מוצרי מזון לנזקקים, משתף פעולה גם השנה עם חברת מטרנה: הצרכנים מוזמנים לשלוח כפיות מדידה של תמ"ל או אריזות דייסה מתוצרת מטרנה, והחברה מצדה תתרום אחד ממוצריה תמורת כל ארבע כפיות/אריזות דייסה. לכאורה, יוזמה מבורכת: חברה מסחרית תתרום מוצרים, חסדי נעמי תעביר למשפחות עם תינוקות ופעוטות, והציבור ששולח כפיות/אריזות ירגיש טוב עם עצמו. כולם מרוצים?
אולי. אבל לא צריכים להיות.
כמו שכבר כתבתי פעם בהקשר של חלוקת תמ"ל, אין ארוחות חינם. קופסאות התמ"ל המחולקות לנזקקים הן סוס טרויאני. הן מציגות מצג שווא של האכלת רעבים. בפועל, זמינות התמ"ל מעודדת הפסקת הנקה, אם התינוק התחיל את חייו כשהוא יונק, או הימנעות ממנה מראש. חלוקת תמ"ל חינם על ידי ארגוני צדקה מעודדת את התפיסה השגויה שתמ"ל הוא מוצר מזון תמים ובטוח. הוא לא. תשאלו את משרד הבריאות.
טוב היה אם "חסדי נעמי" היתה מעודדת שיתוף פעולה עם נשות המקצוע, כדי שאמהות נזקקות יוכלו לזכות בייעוץ הנקה, דבר שהיום הוא נחלתן הכמעט בלעדית של בנות המעמד הבינוני והגבוה. תינוק שאינו יונק יצרוך כמאה קופסאות תמ"ל של 400 גרם בשנה הראשונה בלבד (נתון שנמסר בידיעה עיתונאית ע"י סימילאק לפני כמה שנים). קופסה אחת עולה 40-30 שקל, כמדומני. תקציב התמ"ל השנתי של משפחה עומד על כמה אלפי שקלים בשנה. הרבה כסף. וזה עוד לפני שדיברנו על הוצאות רפואיות, שגבוהות יותר הן עבור תינוקות שאינם יונקים והן עבור האמהות הלא-מניקות, ועל ימי מחלה. ועל הקשר בין האם לתינוק, הנתמך ומתחזק בזכות ההורמונים של ההנקה ובזכות המגע התכוף בין השניים. תרומת קופסת תמ"ל אחת או שתיים תחסוך למשפחה כמה עשרות שקלים בטווח הקצר, אך עלולה להביא איתה הוצאה של כמה אלפי שקלים בטווח הארוך. אז איפה הצדקה והחסד כאן?
האם בראש מטרנה עומדים נציגים מל"ו הצדיקים, וזו הסיבה לקמפיין? כנראה שלא. במטרנה יודעים מה הם עושים: במחיר כלכלי נמוך ביותר (תמ"ל הוא מוצר זול מאוד ליצרנים. המחיר נובע בעיקר בגלל ההוצאות על פרסום ושיווק). הם זוכים לפרסומים בכלי התקשורת המשפרים את דימוי החברה, ומגדילים צריכת מוצריהם על חשבון המתחרים, מצד הציבור המעוניין לתרום. מי שרוצה לתרום מטעמים טהורים עושה זאת ללא הודעות לעיתונות, ובלי קשר לעידוד צריכת מוצרי מטרנה ע"י התניית התרומה במשלוח הוכחות קנייה.
מהן הסיבות העיקריות להפסקת הנקה או להימנעות מהנקה?
- בחירה חופשית. אני מאוד בעד בחירה חופשית. אבל כפי שאמרה ד"ר מרים לבוק, מרצה לבריאות האם והתינוק באוניברסיטת צפון קרולינה, "אם את מקבלת מידע לא מדויק, הבחירה שלך היא לא ממש חופשית". לאמהות יש מעט מאוד מידע על הרכב התמ"ל. בהדרכת הבוקר הקבוצתית שאני מעבירה כיועצת הנקה בבי"ח ליס אני שואלת הרבה פעמים את האמהות אם הן יודעות מהו המרכיב העיקרי בתמ"ל. מעטות האמהות שיודעות את התשובה, אף שלמעלה מ-70% מן התינוקות מקבלים תמ"ל בימים הראשונים שלאחר הלידה (כמעט תמיד שלא לצורך). איש לא טורח ליידע את האמהות מה יש בתמ"ל, מהן הסכנות הכרוכות בו, מהן ההשפעות האפשריות על ההנקה ועל התינוק שלהן. מן הסתם, גם לקופסאות התמ"ל שיחולקו למשפחות נזקקות לא יתלווה המידע הזה. חלק מן האמהות, היו מחליטות אחרת אם היו מקבלות מידע מלא ואמין על השלכות ההחלטה שלהן. כמובן, ישנן אמהות שיודעות ומודעות ובכל זאת בוחרות לא להניק או להניק באופן חלקי. האם במקרה זה על ארגוני הצדקה והציבור התורם לשתף פעולה עם הבחירה הזו?
- סיבות רפואיות שמונעות מן האם להניק (כגון קבלת תרופות שאינן מותרות בהנקה, או בעיה גופנית בלתי פתירה בייצור החלב). במקרה זה, התמ"ל הוא תרופה מצילת חיים, וככזו, מן הדין היה שהמדינה תסבסד או תממן אותו – מה שלא יקרה, כמובן, בעתיד הנראה לעין. אך בעיות כאלה נמצאות באחוזים בודדים בלבד ואינן מצדיקות קמפיין נרחב לתרומות.
- חזרה לעבודה/לימודים: אכן, נושא כאוב. לא פשוט לחזור לעבודה ולהמשיך בהנקה. חופשת הלידה עומדת כרגע על 14 שבועות, כשמנגד, הנקה מלאה ובלעדית מומלצת למשך כחצי שנה. יחד עם זאת, אם כל או רוב התינוקות היו ניזונים מהנקה מלאה ובלעדית לאורך כל חופשת הלידה, כבר היה מצבנו טוב בהרבה, וחלק גדול מן האמהות היו מצליחות למצוא את הדרך להמשיך בהנקה בעזרת מידע ותמיכה (ראו הסעיף הבא).
- היעדר מידע ותמיכה, מקצועיים וחברתיים, מה שמביא להפסקת הנקה מוקדמת או לשילוב תמ"ל בתזונת התינוק. זו הסיבה המרכזית לכך שתינוקות רבים אינם יונקים, או יונקים תקופה קצרה. האימהות ברובן מעוניינות להניק (על פי סקרים בקרב נשים בהריון ועל פי השיעור הגבוה של אמהות שמתחילות להניק בימים שלאחר הלידה), ולו היה ייעוץ הנקה איכותי וזמין 24 שעות במחלקות היולדות בבתי החולים ובקהילה, היינו רואים שיעור גבוה בהרבה של תינוקות יונקים. תמיכה מתמשכת (לא רק בחודש הראשון), עידוד ההנקה בחברה ואיסור על פרסום תמ"ל – כל אלה הם צעדים שהיו גורמים לשת"פ של מטרנה ו"חסדי נעמי" להיות מיותר. עדיף לדאוג למזון לאמהות (ורצוי כזה שאינו תעשייתי, מעובד ומיובש לאבקה), עדיף לסבסד ייעוץ הנקה שיחסוך למשפחות אלפי שקלים בשנה, מאשר להסתפק בתרומה זעומה של מזון נחות לתינוקות.
אפשר לטעון, הכל טוב ויפה, אבל בפועל, יש תינוקות ופעוטות שאינם יונקים במשפחות נזקקות. אותם לא מעניין לקדם אג'נדה בריאותית או אחרת, הם זקוקים לתמ"ל, ואם מטרנה מתגייסת לעניין, למה למנוע זאת ממנה? כאן נכנסים השיקולים לטווח הקצר למול אלה של הטווח הארוך. השת"פ הנוכחי יסייע לכמה תינוקות, ומנגד, ימשיך לפגוע בתינוקות רבים שעדיין לא נולדו, כחלק מהלגיטימציה החברתית הניתנת לאי-הנקה של תינוקות.
יש דרכים אחרות לעזור למשפחות נזקקות. אפשר לתרום כסף. אפשר להאכיל את האמהות במקום (ד"ר ג'ק ניומן, רופא ילדים ויועץ הנקה חריף מחשבה ולשון, מציע שאת תרומות התמ"ל שנשלחות לאזורי אסון יאכלו האמהות המניקות כדי להזין אותן עצמן, ולא את התינוקות). מי שרוצה לתרום דווקא תמ"ל, יכול לקנות פחית מתוצרת כל יצרן, לא בהכרח מטרנה, ולשים בקופסה לאיסוף מצרכים. ומי שרואה קדימה יכול לפנות לחסדי נעמי ולהציע להם קמפיין לתרומת ייעוץ הנקה לאמהות נזקקות.
תגובות
עדי, תודה שכתבת את הדברים, תודה על הקול הצלול.
אני מודה שהופתעתי מעט מהמשפט על הדרכת האימהות. משאבי הייעוץ בבתי החולים דלים למדי, ככל הזכור לי. האם לא עדיף להקצות את מעט זמן ההדרכה שמוקצב לכל אמא לייעוץ מעשי? אם יש זמן שבו לא הייתי רוצה שיספרו לי מה יש בתמ"ל זה כשאני רגע אחרי לידה שוברת את הראש איך אני אמורה להיניק את היצור הזעיר שנכנס לחיי.
או שאת מדברת על הדרכה לנשים בהיריון? הגיעו ימות המשיח ובית החולים מספק שירות כזה?
כנרת, הדרכת הבוקר הקבוצתית אורכת כשעה, מדברים בעיקר על תנוחות וטכניקות, סימנים לכך שהתינוק מקבל מספיק, ועוד כמה דברים. בשאר הזמן האמהות מקבלות ייעוץ אישי, ואנחנו עושות את המיטב שאפשר במסגרת הזמן וכוח האדם. כל אחת מהמדריכות והיועצות מוסיפה גם קצת מסגנונה האישי וממה שנראה לה חשוב. ואכן, קשה מאוד להחליט מה להכניס ומה להשאיר בחוץ מתוך התכנים.
לי נראה חשוב מאוד שנשים יידעו מה יש בתמ"ל – חלקן יימנעו מלתת אותו אם יידעו מה יש בו, או יחשבו פעמיים לפני. ובתוך השעה הקצרה שלי, שבה יש הרבה מידע על הנקה ועל החיים עם תינוק יונק, לא מזיק כלל להזכיר מה יש בתמ"ל ומסביב לו. הזמן שזה תופס מכלל ההרצאה הוא זניח.
בליס ספציפית, כל אשה בהריון יכולה להירשם דרך "מאמי ליס" למפגש הכנה להנקה. שירות מומלץ מאוד שלצערי לא רבות יודעות עליו, ולא רבות מהיודעות נרשמות. בנוסף, בליס יש אחת לשבועיים מפגש הכנה להנקה לנשים בהריון שמאושפזות במחלקת טרום לידה.
תודה על ההרחבה.
כותב/ת יקר/ה!
אני בטוח שלא חשבת פעם או פעמיים לפני הכתיבה.
אמירה כזאת, ששיתוף פעולה בין מטרנה לעמותת חסד היא עידוד להפסקת הנקה, מוכיחה על חוסר התמצאות בעובדות.
ראשית, גם מטרנה עצמה וחברות התמ"ל מצהירות בפרסומיהן שההנקה היא האופציה הראשונה והמועדפת ורק אחר כך התמ"ל, הסלוגן של 'מטרנה' למשל הוא "הכי קרוב לאמא"- כשהמסר ברור.
שנית, גם אם בפרסומי חברות התמ"ל יש עידוד מסויים [נניח] להפסקת הנקה, הרי שזה בגלל עצם הפרסום והשיווק של התמ"ל. שיתוף פעולה עם עמותת חסדי נעמי הוא כבר חלק קטן בכל הקמפיין הזה ואי אפשר לבוא ולתלות את עידוד הפסקת ההנקה במהלך כזה.
ולמה חשוב לי כל כך להגיב לך?
כיההאשמה שלך היא חמורה ויכולה לפגוע במשפחות נזקקות שבאמת זקוקות לתמ"ל ואין להם אפשרות כלכלית לעמוד בזה, שיתוף הפעולה של מטרנה הציל אותם.
את/ה מוזמן/ת לבוא ולבקר בחסדי נעמי ולקבל נתונים אמיתיים על מספר האמרהות הנזקקות למטרנה באמת ולא יכולות לרכוש אותו ועד כמה המבצע הזה עזר להן.
אשה ממשפחה נזקקת מעדיפה מעצמה להניק כי זה ודאי יחסוך לה בעלויות, עוד לפני שהיא פונה לעזרה מעמותות חסד, הגיוני, נכון? ואם בכל זאת היא פונה לעזרה, אני יכול לומר לך באחריות ומידיעה שאת אופציית ההנקה היא כבר ניסתה.
את/ה וכל קוראיך היקרים מוזמנים לבקר באתר עמותת "חסדי נעמי" ולקרוא את התגובות הנלהבות שקיבל שיתוף הפעולה עם מטרנה המתקיים כבר 12 שנה ברציפות ועושה לאנשים רק טוב!
http://www.naomi.org.il
המשך יום מקסים, עם הרבה התנדבות ונתינה!!
שלום יוסי, אם אתה כבר פה חשוב לי ליידע אותך:
לי במקרה נודע (לפני כמה שבועות) שיועצות הנקה כבר פנו כמה פעמים לארגון חסדי נעמי, הסבירו על ההשלכות (המוכחות!) של קמפיינים מעין אלה ועל הפגיעה שלהם באוכלוסיה שהם באים לשרת – ולא נענו. משהבנתי שהפעילות הזאת לא נובעת מתמימות או מחוסר ידע החלטתי לא לתרום יותר דרך חסדי נעמי. את תרומותיי חשוב לי להפנות לארגונים שטובת קהל היעד שלהם לנגד עיניהם.
יוסי, תודה על תגובתך.
חשבתי פעם, פעמיים וחמש לפני שכתבתי את התגובה. אני מכירה את היוזמה לא מהיום, כמו גם את נושא פרסום ושיווק תמ"ל, ויש לא מעט עדויות מחקריות על הצלחות קמפיינים כאלה ואחרים בהחלשת מעמד ההנקה בקרב אוכלוסיות.
ממש עכשיו עודכנתי שבבי"ס דתי בפתח תקווה התקיים מבצע שבמסגרתו התלמידים אספו כפיות ואריזות לצורך הקמפיין (תודה למדריכת ההנקה חנה כצמן על המידע). הנה עוד דרך שבה מחלישים את ההנקה: מספרים לדור ההמשך איזה מוצר בטוח מייצרת מטרנה ואיזו חברה שדואגת לרווחת הציבור היא. כך מחלישים את ההנקה כברירה הביולוגית הנכונה כבר אצל ילדות ונערות.
"הכי קרוב לאמא" זה שקר גס, לא מחמאה להנקה. הכי קרוב להנקה זה חלב שאוב של האם, ואחר כך חלב של אם אחרת, ואחר כך – חלב של פרימאטים (קופי אדם). אבקה מיובשת של חלב פרה נמצאת הרחק הרחק משם.
ברור שמטרת חסדי נעמי איננה להחליש את ההנקה, אלא האכלת רעבים. אבל טוב היה אם המאמצים היו מוקדשים לתמיכה באמהות המניקות, במקום, או לפחות בנוסף, לחלוקת תמ"ל. מתן של קופסה אחת או שתיים, עם כל הכבוד, לא יפתור את בעיית הילד הרעב ולא יציל אותו.
אני מסכים עם כל מילה.