התמונה הזו, שצילמה יועצת ההנקה סיגל גולן, היא מבית חולים ביפן. שם, כסטנדרט, יולדת ישנה עם התינוק שלה, במיטה שמאפשרת להם לישון בנוחות ובביטחון. איפה זה ואיפה בתי החולים שלנו, שבהם נוזפים באמהות כשהן מעיזות לקחת את התינוק איתן למיטה, ומוציאים אותן מבית החולים עם חומר מודפס נגד שינה משותפת.
שינה משותפת, כשהיא נעשית ברצון, באהבה ובתנאים בטיחותיים פשוטים, היא הסטנדרט הביולוגי של יולדות ותינוקות. יש למעלה מ-5,000 מיני יונקים בעולם, ואנחנו המין היחיד שחושב שזה נורמלי שתינוק יישן במיטה נפרדת מאמו, שלא לדבר על חדר נפרד. וזה לא שמאז ומתמיד עשינו את זה. מיטות נפרדות לתינוקות הן המצאה מודרנית חדשה, וברוב העולם, עדיין תינוקות ישנים עם אמותיהם (כן, העולם המערבי הוא לא רוב העולם). התינוק האנושי הוא הגור הפחות-מפותח שיש מבין היונקים, והוא זקוק לתנאים לא פחות טובים מאשר כל גור חתולים. וכן, שינה משותפת פירושה תנאים טובים (פירוט בקרוב).
אני פוגשת אמהות טריות על בסיס יומיומי, ומה אומר לכן, ממש אפשר לראות עליהן שהן מחבבות מאוד את התינוק ולא יפגעו בו. כמה חבל שמיד עם הלידה שולחים אותן לנקר על הספה בסלון בהנקות לילה, נוהל בלתי בטיחותי בעליל.
תגובות
יש לי שאלות לגבי תנוחת השינה המשותפת:
1) בשיחה עם כמה חברות גילינו שרובנו לא תמיד ישנות עם הפנים לתינוק. כשנרדמות תוך כדי הנקה – נרדמות, אבל אם נשארות ערות, נוח לנו יותר לנתק את התינוק הישן ולפנות לצד השני. האם יש בכך סכנה?
2) אם התינוק ישן על אמא, בטן על בטן – האם חלות על התנוחה הזאת האזהרות הרגילות מפני שינה על הבטן?
היי כנרת,
אני לא חושבת שיש בכך סכנה – אמהות ישנו עם התינוקות שלהן מאז ומעולם. אני חושבת שבימים/שבועות הראשונים, אמהות יישנו פנים אל פנים, וכשהתינוק גדל, הן ירגישו בנוח להפנות את הגב. כל עוד שומרים על כללי בטיחות סבירים, מסוכן יותר לישון לבד בעריסה…
לא, שינה על הורה שונה לחלוטין, מבחינת הקשב של ההורה ומבחינת התנועה המתמדת שתינוק חווה והגירוי של ריח/קול.
נהדר, תודה!